Статті

Стрижі (підряд)

Оновлено: 22 Травня 2014 571

strizh-9

Стрижі (лат. Apodes) – підряд птахів загону стрижеподібних. Відомо близько 80 видів.

Включає два сімейства чубаті стрижі (Hemiprocnidae) – 4 види, що живуть у тропічній Азії, і стрижинні (Apodidae) – 74 види, поширені повсюдно, крім полярних областей.

Серед стрижів є перелітні види, і є осілі, живуть в субтропіках і тропіках.

Гніздяться у високих будовах, щілинах скель, в дуплах, печерах. У кладці 2 білих яйця. Харчуються комахами, яких ловлять на льоту.

Зовні схожі на ластівок (схожість – згідно теорії еволюції – результат конвергенції, а не філогенетичного споріднення):

  • дзьоб короткий, розріз рота великий;
  • крила довгі, гострі;
  • хвіст частіше відносно короткий;
  • у деяких стрижів кінчики стрижнів рульового пір’я виступають як колючки, які служать опорою при лазінні в дуплі;
  • ноги дуже короткі, зазвичай всі 4 пальці розвернуті вперед (тому по землі вони рухатися не можуть; здатні пити під час польоту);
  • самці і самки забарвлені схоже в темні тони, іноді з металевим блиском.

Здатні до дуже швидкого польоту (у деяких видів – до 120 км/год і навіть вище).

Температура тіла не настільки постійна, як у більшості птахів, і при різкому похолоданні стрижі впадають в коротку сплячку – заціпеніння.

Деякі види будують гнізда зі слини, яка твердіє на повітрі – «Ластівчине гніздо».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *